7 Ocak 2015 Çarşamba

The Farmer Chef nedir,kimdir ?

Herkese merhaba  
İlk yazımı sizlerle buluşturmamın heyecanı içinde ilk görevim heralde ‘’ farm to table ve the farmer chef ‘’ terimlerinin anlamlarını sizlere anlatmak olacaktır.
Çok uzun yıllar hotel ve restaurant mutfaklarının içinden yetişmiş biri olarak, yıllar boyunca  mutfak akımlarının ,yeme içme akımlarının bizi yönlendirmesine izin vererek hayatımı kazandım.Füzyon mutfak akımı,nouvelle cuisine(yemekte minimalizm),avangard mutfak bir diğer adı moleculer mutfak,raw food gibi popüler olan, bütün dünyada yankı uyandıran , merakla takip edilen bir sürü mutfak akımıyla tanışarak ve bunları yaptığım işlere yansıtarak deneyimledim.Fakat bunlardan hiçbiri aslında yeterince dikkatimi çekip beni kendisine bağlayamadı.Tam da  bir tanesiyle tanışana kadar.Bu akımın adı ‘’farm to table’’ yani çiftlikten topraktan masamıza anlamına geliyor.Bütün gelişmiş dünya ülkeleri farm to table beslenme akımında çok yol katetmişler,yaptığım bir çok araştırma sonucu aslında ne kadar da geç kaldığımı anladım.Yıllardır İstanbul gibi dünyanın en büyük ve kalabalık metropollerinden birinde yaşamak,bize dayatılan belli başlı ürünleri kullanmaya mecbur bıraktı.Sınırlandırılmış bir beslenme alışkanlığı kazanmamızı sağladı.
Ben de artık kendimi bu mutfak akımı mümkün olduğunca geniş kitlelere yaymak ve bu şekilde beslenerek sağlıklı bir hayat yaşayarak ,bilinçlendirilmelerini sağlamak için görevlendiriyorum.
The farmer chef e gelince işte o benim..yani farm to table mutfak akımında a dan z ye sorumlu olan kişi.Bir ürünün toprakta yetişmesi,toplanması,muhafaza edilmesi ve lezzetli bir şekilde pişirilerek sunulmasını sağlayan kişidir.
Çiftçi bir aileden geliyor olmam bana iyi sebze-meyvenin ne anlama geldiğini öğretti.Yetiştirme sürecindeki incelikler,bakım ve zorlukları,tecrübe gerektiren konular ,tabi en önemlisi bütün bunları severek yapmak yetiştirdiğiniz ürünün kalitesi ve lezzetinin belirlenmesinde ki ana başlıklar.İstediğiniz kadar iyi bir şef olun,kullandığınız malzeme kalitesiz ise iyi yemek yapamazsınız...
Tüketim toplumu olan metropollerde yaşayan bizler son kullanma tarihine bağlı olarak yaşamaya  bir son vererek daha kaliteli bir hayat için beslenme alışkanlıklarımızı da bu yönde değiştirmeliyiz.Bu da daha fazla doğal ürünleri kullanarak , kendi ev mutfağımızda pişirdiğimiz yiyecekleri daha fazla sofralarımıza koyarak olur.
Gelecek nesillerin ,çocuklarımızın hayatlarını uzun yıllar devam ettirebilmeleri için, sağlıklı kalabilmeleri için, toprağa ihtiyaç oldukları bir gerçektir  ve topraklar sadece işlendikleri zaman hayatta kalabilecektir.

Görüşmek üzere ,saygılarımla 

Thefarmerchef

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder