18 Ocak 2015 Pazar

BALLI TAHİNLİ CRUMBLE ÇÖREK


BALLI TAHİNLİ CRUMBLE ÇÖREK




MALZEMELER

HAMUR İÇİN 

  • 10 gr yaş maya
  • 90 gr süt 
  • 1 adet yumurta 
  • 250 gr un
  • 35 gr toz şeker
  • 1 gr tuz
  • 1 gr vanilya
  • 30 gr tereyağ

TAHİNLİ BALLI İÇ MALZEMESİ

  • 150 gr tahin
  • 10 gr esmer şeker veya toz şeker
  • 40 gr bal 
  • 1 gr tarçın 


CRUMBLE HAMURU  

  • 75 gr un
  • 50 gr tereyağ
  • 50 gr toz şeker




YAPILIŞI 

  1. İlk olarak crumble yapımıyla başlayalım,yoğurma kabına tereyağ,un ve şekeri koyun.Tereyağının soğuk olmasına dikkat edin.Hafifçe elle ovalayarak malzemelerin bütünleşmesini kırıntı olacak şekilde sağlayın ve buzdolabında muhafaza edin.
  2. Hamuru oluşturmak için mayayı biraz ılık suyla yumuşatıp 1 tutam şekerle aktif hale getirin.
  3. Hamuru yoğurmak istediğiniz kabın içine veya tezgahın üstüne unu havuz yapıp ortasına yumurta,tereyağ,toz şeker,maya,vanilya,süt ve tuzu ilave edip hamuru yoğurun.Hamur gayet yumuşak olmadılır.
  4. Streç filme sararak mayalanana kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
  5. Hamur dinlenirken tahinli ballı iç harcını hazırlayın.Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın.
  6. Hamur mayalandıktan sonra, açabilmek için  tezgahı biraz unlayıp,hamuru yerleştirin ve dikdörtgen olacak şekilde ortalama 25 cm'e 35 cm büyüklüğünde açın.
  7. Hazırladığınız tahinli ballı iç harcını açtığınız hamuru kaplayacak şekilde sürün ve geniş tarafından başlayarak sarın.
  8. Hazırladığınız ruloyu uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve saç örgüsü yapar gibi üst üste birbirine dolayın.
  9. Hamurun üzerine yumurta sürün.Tezgaha crumble serpin,ruloyu crumble'ların üzerinde yuvarlayarak her tarafının kaplanmasını sağlayın.Ortadan ikiye bölün.
  10. Çöreği fırın tepsisine yerleştirin.Mayalanması için oda sıcaklığında 25 dakika veya 35 derece ısıtılmış fırının içinde 15 dakika mayalandırın.
  11. 180 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.Hamurun üzeri ve altının piştiğinden emin olana kadar kontrol ederek pişirin.
NOT:Tarifin püf noktalarını resimler arasındaki kısa notlarda bulabilirsiniz.Soğuyunca afiyet olsun :)


  • Crumble yaparken parmaklarınızın uçlarıyla ovalayarak hamuru oluşturun ve resimdeki gibi kırıntı halini alınca yoğurmayı bırakın.

  • Yoğurmaya ortadan başlayın ve yavaşça undan azar azar alarak,hamuru tamamlayın.



  • Hamurun mayalandığını üzerindeki gözeneklerden ve hacminin büyümesinden anlayabilirsiniz.Streç filme sararsanız hamur mayalanınca şişerek  top gibi olacaktır.

  • Hamuru açarken altına ve üstüne çok fazla un serpmemeye özen gösterin,aksi takdirde hamur piştikten sonra fazla serpilen gözükecektir.




  • Resimde de göründüğü gibi tezgahım olabildiğince temiz ve unsuz.


  • Hamuru iki eşit parça olacak şekilde bölün.Bıçak yerine hamur kesme aleti kullanabilirsiniz.









  • Son olarak güzel bir sunumla servisini yapabilirsiniz.Ben çok sevdiğin çubuk tarçın ve çam ağaçalarının hediyesi kozalaklar ile küçük bir sunum yaptım.

Chefin tavsiyesi 2 dilim çöreğin yanına,1 fincan latte ,sonrada sevdiğiniz diziden 1 bölüm :)

AFİYET OLSUN 

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder