BALLI TAHİNLİ CRUMBLE ÇÖREK
MALZEMELER
HAMUR İÇİN
- 10 gr yaş maya
- 90 gr süt
- 1 adet yumurta
- 250 gr un
- 35 gr toz şeker
- 1 gr tuz
- 1 gr vanilya
- 30 gr tereyağ
TAHİNLİ BALLI İÇ MALZEMESİ
- 150 gr tahin
- 10 gr esmer şeker veya toz şeker
- 40 gr bal
- 1 gr tarçın
CRUMBLE HAMURU
- 75 gr un
- 50 gr tereyağ
- 50 gr toz şeker
YAPILIŞI
- İlk olarak crumble yapımıyla başlayalım,yoğurma kabına tereyağ,un ve şekeri koyun.Tereyağının soğuk olmasına dikkat edin.Hafifçe elle ovalayarak malzemelerin bütünleşmesini kırıntı olacak şekilde sağlayın ve buzdolabında muhafaza edin.
- Hamuru oluşturmak için mayayı biraz ılık suyla yumuşatıp 1 tutam şekerle aktif hale getirin.
- Hamuru yoğurmak istediğiniz kabın içine veya tezgahın üstüne unu havuz yapıp ortasına yumurta,tereyağ,toz şeker,maya,vanilya,süt ve tuzu ilave edip hamuru yoğurun.Hamur gayet yumuşak olmadılır.
- Streç filme sararak mayalanana kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
- Hamur dinlenirken tahinli ballı iç harcını hazırlayın.Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın.
- Hamur mayalandıktan sonra, açabilmek için tezgahı biraz unlayıp,hamuru yerleştirin ve dikdörtgen olacak şekilde ortalama 25 cm'e 35 cm büyüklüğünde açın.
- Hazırladığınız tahinli ballı iç harcını açtığınız hamuru kaplayacak şekilde sürün ve geniş tarafından başlayarak sarın.
- Hazırladığınız ruloyu uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve saç örgüsü yapar gibi üst üste birbirine dolayın.
- Hamurun üzerine yumurta sürün.Tezgaha crumble serpin,ruloyu crumble'ların üzerinde yuvarlayarak her tarafının kaplanmasını sağlayın.Ortadan ikiye bölün.
- Çöreği fırın tepsisine yerleştirin.Mayalanması için oda sıcaklığında 25 dakika veya 35 derece ısıtılmış fırının içinde 15 dakika mayalandırın.
- 180 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.Hamurun üzeri ve altının piştiğinden emin olana kadar kontrol ederek pişirin.
- Crumble yaparken parmaklarınızın uçlarıyla ovalayarak hamuru oluşturun ve resimdeki gibi kırıntı halini alınca yoğurmayı bırakın.
- Yoğurmaya ortadan başlayın ve yavaşça undan azar azar alarak,hamuru tamamlayın.
- Hamurun mayalandığını üzerindeki gözeneklerden ve hacminin büyümesinden anlayabilirsiniz.Streç filme sararsanız hamur mayalanınca şişerek top gibi olacaktır.
- Hamuru açarken altına ve üstüne çok fazla un serpmemeye özen gösterin,aksi takdirde hamur piştikten sonra fazla serpilen gözükecektir.
- Resimde de göründüğü gibi tezgahım olabildiğince temiz ve unsuz.
- Hamuru iki eşit parça olacak şekilde bölün.Bıçak yerine hamur kesme aleti kullanabilirsiniz.
- Son olarak güzel bir sunumla servisini yapabilirsiniz.Ben çok sevdiğin çubuk tarçın ve çam ağaçalarının hediyesi kozalaklar ile küçük bir sunum yaptım.
Chefin tavsiyesi 2 dilim çöreğin yanına,1 fincan latte ,sonrada sevdiğiniz diziden 1 bölüm :)
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder