Rustik Ciabatta Ekmeği
MALZEMELER
Başlangıç Hamuru (poolish)
- 2,5 gr yaş maya
- 150 ml ılık su
- 150 gr un
- 3 gr bal
- 45 ml ılık süt
YAPILIŞI
- Ciabatta hamuru iki aşamadan oluşmaktadır.Başlangıç hamurunu yapmak için yoğurma kabına yada tezgahın üstüne unu koyun.Ortasını havuz yapıp maya,süt,bal ve sıvı malzemeleri ekleyip homojen bir hamur olana kadar karıştırın.
- Ortaya çıkan hamur gayet sıvı olacaktır.İyice karıştığından emin olduktan sonra üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında 1 gece dinlendirin.
- Eğer 1 gece dinlendirme imkanınız yoksa bu işlemi oda sıcaklığında 2 saat kadar mayalandırın.Hamurun üzerinde baloncuklar oluşunca başlangıç hamurunuz hazır demektir. Diğer işleme geçebilirsiniz.
ANA HAMURUN MALZEMELERİ
- 10 gr yaş maya
- 150 ml ılık su
- 350 gr un
- 10 gr zeytinyağı
- 7 gr tuz
- İsteğe bağlı olarak zeytin ezmesi,karamelize soğan,sade olarak yapabilirsiniz.
YAPILIŞI
- Başlangıç hamurunu dolaptan 1 saat önce çıkarın.
- Üzerine sırasıyla yaş maya,ılık su,un,zeytinyağı ve tuzu ekleyip iki hamuru birbiriyle karıştırın.
- Yoğurduğunuz hamur yumuşak olmalı fakat aynı zamanda da elinize yada tezgaha yapışmamalıdır.En son hamuru toparlamak için biraz daha un ilave edebilirsiniz.
- Hamuru streç filmle kaplayıp oda sıcaklığında yavaşça mayalanmak üzere bırakın.
- Ekmeğinizin mayalandığını hacminin büyümesinden anlayabilirsiniz.Bu gerçekleşince bir kere daha yoğurarak hamurun içinde biriken karbondioksit gazını alın ve dinlendirmeye bırakın.
- Tekrar mayalandırdığınız hamuru 100 gr olcak şekilde 8 eşit parçaya ayırın ve tezgahın üzerinde 10 dakika daha dinlendirin.
- İçerisine koymak istediğiniz malzemeleri ayarlayın.Yada sade olarak da yapabilirsiniz.
- Merdane yardımıyla hamurları 20 cm uzunluğunda açın ve içerisine malzemeyi sürün.Ben karamelize soğan ve zeytin ezmesini tercih ettim.Resimde gösterildiği gibi şekil verin.
- Ekmekleri tepsiye dizin.Üzerilerini bıçakla çizin ve bir kısmına un serpip mayalandırmaya bırakın.
- Fırını 220 derece sıcaklığa ayarlayın.Isındığında tepsinizi fırına koyun.Eğer fırınınızın buhar ayarı yoksa yarım bardak suyu fırının tabanına dökebilirsiniz.
- Ekmeklerin pişme süresi yaklaşık olarak 20-25 dakika olarak değişecektir.
- Ekmeklerin piştiğini anlamak için altının ve üstünün renginin tamamen değişesinden anlayabilirsiniz.Ayrıca üzeri kabuk tutarak sertleşecektir. Şimdiden herkese kolay gelsin :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder