24 Ocak 2015 Cumartesi

Rustik Ciabatta ekmeği

Rustik Ciabatta Ekmeği 



MALZEMELER


Başlangıç Hamuru (poolish)

  • 2,5 gr yaş maya
  • 150 ml ılık su 
  • 150 gr un
  • 3 gr bal
  • 45 ml ılık süt





YAPILIŞI 
  1. Ciabatta hamuru iki aşamadan oluşmaktadır.Başlangıç hamurunu yapmak için yoğurma kabına yada tezgahın üstüne unu koyun.Ortasını havuz yapıp maya,süt,bal ve sıvı malzemeleri ekleyip homojen bir hamur olana kadar karıştırın.
  2. Ortaya çıkan hamur gayet sıvı olacaktır.İyice karıştığından emin olduktan sonra üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında 1 gece dinlendirin.
  3. Eğer 1 gece dinlendirme imkanınız yoksa bu işlemi oda sıcaklığında 2 saat kadar mayalandırın.Hamurun üzerinde baloncuklar oluşunca başlangıç hamurunuz hazır demektir. Diğer işleme geçebilirsiniz.



ANA HAMURUN MALZEMELERİ 

  • 10 gr yaş maya
  • 150 ml ılık su
  • 350 gr un
  • 10 gr zeytinyağı
  • 7 gr tuz 
  • İsteğe bağlı olarak zeytin ezmesi,karamelize soğan,sade olarak yapabilirsiniz.

YAPILIŞI 

  1. Başlangıç hamurunu dolaptan 1 saat önce çıkarın.
  2. Üzerine sırasıyla yaş maya,ılık su,un,zeytinyağı ve tuzu ekleyip iki hamuru birbiriyle karıştırın.
  3. Yoğurduğunuz hamur yumuşak olmalı fakat aynı zamanda da elinize yada tezgaha yapışmamalıdır.En son hamuru toparlamak için biraz daha un ilave edebilirsiniz.
  4. Hamuru streç filmle kaplayıp oda sıcaklığında yavaşça mayalanmak üzere bırakın.
  5. Ekmeğinizin mayalandığını hacminin büyümesinden anlayabilirsiniz.Bu gerçekleşince bir kere daha yoğurarak hamurun içinde biriken karbondioksit gazını alın ve dinlendirmeye bırakın.
  6. Tekrar mayalandırdığınız hamuru 100 gr olcak şekilde 8 eşit parçaya ayırın ve tezgahın üzerinde 10 dakika daha dinlendirin.
  7. İçerisine koymak istediğiniz malzemeleri ayarlayın.Yada sade olarak da yapabilirsiniz.
  8. Merdane yardımıyla hamurları 20 cm uzunluğunda açın ve içerisine malzemeyi sürün.Ben karamelize soğan ve zeytin ezmesini tercih ettim.Resimde gösterildiği gibi şekil verin.
  9. Ekmekleri tepsiye dizin.Üzerilerini bıçakla çizin ve bir kısmına un serpip mayalandırmaya bırakın.
  10. Fırını 220 derece sıcaklığa ayarlayın.Isındığında tepsinizi fırına koyun.Eğer fırınınızın buhar ayarı yoksa yarım bardak suyu fırının tabanına dökebilirsiniz.
  11. Ekmeklerin pişme süresi yaklaşık olarak 20-25  dakika olarak değişecektir.
  12. Ekmeklerin piştiğini anlamak için altının ve üstünün renginin tamamen değişesinden anlayabilirsiniz.Ayrıca üzeri kabuk tutarak sertleşecektir. Şimdiden herkese kolay gelsin :) 














































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder