6 Ocak 2015 Salı

ÇOK ÇOK TAHILLI TUZLU KRAKERLER



ÇOK ÇOK TAHILLI  TUZLU KRAKERLER


Malzeme Listesi
  • 125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 6 gr tuz
  • 10 gr toz şeker
  • 100 gr krema (oda sıcaklığında)
  • 250 gr Un
  • 10 gr yulaf
  • 10 gr ay çekirdeği
  • 10 gr haşhaş mavi yada beyaz olabilir.
  • 10 gr keten tohumu
  • 10 gr susam





YAPILIŞI
  1. Hamuru yapmaya başlamadan önce tereyağ ve kremayı en az 30 dk önceden dolaptan çıkarın.
  2. Hamuru yapmaya ilk olarak tereyağ krema şeker ve tuzu yoğurma kabına koyarak başlayın.
  3. Bu dört malzemeyi elle veya mikserin yoğurma aparatını takarak bir kaç dakika süreyle  yavaş yavaş birbirine karıştırın.Bu işlem esnasında tuz, şeker ve  sıvı olan krema tereyağının içinde eriyerek hamurun daha homojen bir hale gelmesini sağlayacaktır.
  4. Bu aşamada unu ekleyerek hamuru yoğurun, hamur tam toparlanmadan  önce tahılları ilave edin ve hamur toparlanana kadar yoğurun.
  5. Elle bastırarak açmak istediğimiz forma yakın dikdörtgen veya kare şeklini verip streç filmle sarın.
  6. Hamuru en az 20 dk dinlendirin.
  7. Merdane ile mümkün olduğunca ince bir şekilde açın ( yaklaşık 2-3 mm)  üzerine yumurta sarısı sürün ve ayırdığınız tahıllardan serpin.
  8. Hamur kesme rulosu veya bıçak kullanarak kare,üçgen,dikdörtgen şekillerinde kesin ve çok sık olmayacak şekilde tepsiye dizin 5 dk kadar tepside dinlendirin.
  9. Fırını  180 dereceye ayarlayın.Fırın ısınınca krakerleri fırına atın. Üzerileri kızarana kadar pişirin(yaklaşık 15 dakika),soğuyunca afiyetle yiyin :) 
NOT:Tarifin püf noktalarını resimler arasındaki kısa notlarda bulabilirsiniz.Kolay gelsin :) 
  • Tahılları yarı yoğurulmuş hamura ilave etmemizin sebebi unun , tahıllar ve  kuruyemişlerin (ay çekirdeğiyulaf,keten,ceviz,fındık,badem vs.) pürüzlü noktalarına girmesi ve hamura karışmamasıdır.
  • Hamuru streç filme sarmanın nedeni hava ile temasını keserek kurumasını engellemektir.

  • iyi kalite bir merdane hamur açmanın %50 si demektir ;)
  • Mutfaktaki araç gereçlerinize bir tanede cetvel ilave etmenizi tavsiye ederim :) inanın çok faydasını göreceksiniz. 


  • Krakerleri tepsiye aralarında 1-2 cm boşluklar halinde dizmek,ısının oluşan bu koridorlarda rahatça  dolaşarak ürünün her yerinin eşit bir şekilde pişmesini sağlamaktır.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder