10 Ocak 2015 Cumartesi

RENKLİ MERENG YAPIMI




RENKLİ MERENG YAPIMI
 MALZEMELER

  • 3 yumurta beyazı
  • 230 gr toz şeker
  • 1 gr tuz 
  • İstenilen rekte gıda boyası(benim tercihim jel boya)
  • İsteğe bağlı olarak esans kullanılabilir.( ben limon ve nane esansı kullandım)







YAPILIŞI

  1. MERENG yapmak oldukça basit bir iş olmasına karşılık , mutlaka uyulması gereken kurallar vardır.
  2. İlk etapta kullanacağımız ekipmanları tezgahın üzerine koyalım ve kontrolünü yapalım.
  3. İşe benmari hazırlamakla başlayalım.Bir tencereyi ocağın üzerine koyalım ve içine yaklaşık 500 ml su ilave edelim.
  4. Su ısınınca merengi yapacağımız kabın içine (mikserin kabı,yada altı yuvarlak olan çelik,vb.tencereler) yumurta beyazı,tuz ve toz şekeri ilave edelim ve ısınan suyun üzerine oturtalım.
  5. Çırpma teli ile aralık vermeden orta hızda çırparak, karışım ısınana kadar devam edelim.
  6. Hazırladığımız karışımı parmağımızla kontrol edebiliriz,elimizi yakmayacak fakat sıcak olması gerekmektedir.Eğer mutfak derecesi  varsa 40-45 derece aralığında  kontrol ederek,karışımı ocaktan alabiliriz.
  7. Bu aşamada el mikseri veya tezgah üstü mikser kullanarak karışım iyice soğuyana kadar çırpalım.Bu süre yaklaşık 7-8 dakika sürmektedir.
  8. Renklendirmek için çırpma aşamasının sonuna yaklaşıldığı zaman bir kürdan yarımı ile karışıma ilave ederek istediğimiz rengi yakalayabiliriz.Herkesin renk tonlaması farklı olabilir. 2 şer damla esansıda bu aşamada ekleyebilirsiniz.(Benim tercihim çok az boya kullanmaktan yanadır,soft ve gerçekçi renkleri seviyorum)
  9. Merengimizi hazır olduğunda bir spatula yardımıyla , krema sıkma torbasına, yapmak istediğimiz forma uygun yıldız veya düz duy takarak aktaralım.
  10. Tepsiyi yağlı kağıt veya silikon mat ile kaplayıp,merengimizi tepsiye sıkalım.
  11. Fırını 110 dereceye ayarlayıp , fırın ısınınca tepsiyi fırına atın.
  12. Merengler düşük ısıda uzun süre pişmektedir.Pişme süresi kullanılan fırınların özelliğine göre ve tepsiye sıkılan merenglerin büyüklüklerine göre farklılık gösterebilir.Yaklaşık olarak 1 saat 15 dakikada hazır hale geleceklerdir.
  13. Piştiklerini anlamanın en kolay yolu elimizle kontrol ederek üzerinin kuruluğuna bakmaktır, bir tanesi ortadan ikiye bölünerek içi de bu şekilde kontrol edilmelidir.Ayrıca renklerinin matlaşmasıda piştiklerinin habercisidir.
NOT:Tarifin püf noktalarını resimler arasındaki kısa notlarda bulabilirsiniz.Soğuyunca afiyet olsun :)





  •  Merengi benmari de yapmamızın sebebi,şekerin yumurta beyazı içinde sıcağın etkisiyle çözülerek erimesidir.Bu işlemi yaptıpımız için merengimiz daha yoğun ve parlak bir kıvam alacaktır.



  • Yukarıdaki resimde hazır olan merengin kıvamını görebilirsiniz.Spatuladan aşağı düşmüyor.



  • Farklı uçlar kullanarak düz ve tırtıklı merengler elde ettim.Burada dikkat edilmesi gereken nokta aynı tepsiye mutlaka aynı büyüklükte merengler sıkılmasıdır.Sebebi ise fırındayken hepsinin aynı zamanda pişmesini sağlayabilmek içindir.

  •  Tepsiye sıkılan merengler tiyatro düzeni dediğimiz düzende sıkılıyor,bunun sebebi sıcaklığın aralarda rahatça dolaşarak eşit bir şekilde pişmelerini sağlamaktır.



  • merengleri tepsiye sıktıktan sonra üzerine gingerbread baharat karışımı serptim böylece gingermerengue adını verdiğim bir değişik bir tat ortaya çıktı.Gingerbread türevlerini sevenlerin denemesi gereken bir tarif ;)


  • Ben olaya görsellik katmayı seviyorum :) merengleri tepsiye sıktıktan sonra sarı olanların üzerine mavi haşhaş tohumu serptim çok hoş oldu ;) sizde üzerilerine fırında yanp renk değiştirmeyecek şeyler serpebilirsiniz.Hepinize kolay gelsin :)

































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder