RENKLİ MERENG YAPIMI
MALZEMELER
- 3 yumurta beyazı
- 230 gr toz şeker
- 1 gr tuz
- İstenilen rekte gıda boyası(benim tercihim jel boya)
- İsteğe bağlı olarak esans kullanılabilir.( ben limon ve nane esansı kullandım)
YAPILIŞI
- MERENG yapmak oldukça basit bir iş olmasına karşılık , mutlaka uyulması gereken kurallar vardır.
- İlk etapta kullanacağımız ekipmanları tezgahın üzerine koyalım ve kontrolünü yapalım.
- İşe benmari hazırlamakla başlayalım.Bir tencereyi ocağın üzerine koyalım ve içine yaklaşık 500 ml su ilave edelim.
- Su ısınınca merengi yapacağımız kabın içine (mikserin kabı,yada altı yuvarlak olan çelik,vb.tencereler) yumurta beyazı,tuz ve toz şekeri ilave edelim ve ısınan suyun üzerine oturtalım.
- Çırpma teli ile aralık vermeden orta hızda çırparak, karışım ısınana kadar devam edelim.
- Hazırladığımız karışımı parmağımızla kontrol edebiliriz,elimizi yakmayacak fakat sıcak olması gerekmektedir.Eğer mutfak derecesi varsa 40-45 derece aralığında kontrol ederek,karışımı ocaktan alabiliriz.
- Bu aşamada el mikseri veya tezgah üstü mikser kullanarak karışım iyice soğuyana kadar çırpalım.Bu süre yaklaşık 7-8 dakika sürmektedir.
- Renklendirmek için çırpma aşamasının sonuna yaklaşıldığı zaman bir kürdan yarımı ile karışıma ilave ederek istediğimiz rengi yakalayabiliriz.Herkesin renk tonlaması farklı olabilir. 2 şer damla esansıda bu aşamada ekleyebilirsiniz.(Benim tercihim çok az boya kullanmaktan yanadır,soft ve gerçekçi renkleri seviyorum)
- Merengimizi hazır olduğunda bir spatula yardımıyla , krema sıkma torbasına, yapmak istediğimiz forma uygun yıldız veya düz duy takarak aktaralım.
- Tepsiyi yağlı kağıt veya silikon mat ile kaplayıp,merengimizi tepsiye sıkalım.
- Fırını 110 dereceye ayarlayıp , fırın ısınınca tepsiyi fırına atın.
- Merengler düşük ısıda uzun süre pişmektedir.Pişme süresi kullanılan fırınların özelliğine göre ve tepsiye sıkılan merenglerin büyüklüklerine göre farklılık gösterebilir.Yaklaşık olarak 1 saat 15 dakikada hazır hale geleceklerdir.
- Piştiklerini anlamanın en kolay yolu elimizle kontrol ederek üzerinin kuruluğuna bakmaktır, bir tanesi ortadan ikiye bölünerek içi de bu şekilde kontrol edilmelidir.Ayrıca renklerinin matlaşmasıda piştiklerinin habercisidir.
- Merengi benmari de yapmamızın sebebi,şekerin yumurta beyazı içinde sıcağın etkisiyle çözülerek erimesidir.Bu işlemi yaptıpımız için merengimiz daha yoğun ve parlak bir kıvam alacaktır.
- Yukarıdaki resimde hazır olan merengin kıvamını görebilirsiniz.Spatuladan aşağı düşmüyor.
- Farklı uçlar kullanarak düz ve tırtıklı merengler elde ettim.Burada dikkat edilmesi gereken nokta aynı tepsiye mutlaka aynı büyüklükte merengler sıkılmasıdır.Sebebi ise fırındayken hepsinin aynı zamanda pişmesini sağlayabilmek içindir.
- Tepsiye sıkılan merengler tiyatro düzeni dediğimiz düzende sıkılıyor,bunun sebebi sıcaklığın aralarda rahatça dolaşarak eşit bir şekilde pişmelerini sağlamaktır.
- merengleri tepsiye sıktıktan sonra üzerine gingerbread baharat karışımı serptim böylece gingermerengue adını verdiğim bir değişik bir tat ortaya çıktı.Gingerbread türevlerini sevenlerin denemesi gereken bir tarif ;)
- Ben olaya görsellik katmayı seviyorum :) merengleri tepsiye sıktıktan sonra sarı olanların üzerine mavi haşhaş tohumu serptim çok hoş oldu ;) sizde üzerilerine fırında yanp renk değiştirmeyecek şeyler serpebilirsiniz.Hepinize kolay gelsin :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder